FITS – 10 zile pline de arta

Dupa titlul de capitala culturala din 2007, Sibiul mai are atu de care sa fie mandru si anume aici e locul unde din 1993 se organizeaza festivalul de teatru stradal, ce a devenit cunoscut in intreaga lume. Dupa un inceput cu pasi timizi, la prima editie au partcipat doar invitati doar din Republica Moldova si Romania din cauza bugetului restrans, in 2007 festivalul s-a bucurat de peste 2500 de invitati din mai mult de 70 de tari.

Din 1995 acest festival se bucura de o tema culturala si sociala. Iar specatcolele de anul aceste ne asteapta sub sigla “Unicitate in Diversitate”, ceea ce ma duce cu gandul la o calatorie a vietii in care esti unic prin tot ceea ce faci, ce simti, ce visezi iar toti cei cu care intrii in contact isi aduc partea lor de unicitate, stabilind legaturi, prietenii. Impletindu-si intr-un mod unic toate trasaturile universale, cu cele ale grupului, la care au adaugat ceva propriu si astfel devin o persoana distincta si originala.

fits-2014

Sibiul incepe in ritm de dans.
Se pare ca anul acesta vedetele festivalului vor fi spactacolele de dans in ritmuri senzuale de flamenco ce denonta multa pasiune si provocare asa cum doar sud americanii o pot exalta. Iar ca sa te conving de acest lucru am atasat un filmulet cu reprezentatia spaniolilor de la Rojas y Rodriguez (Nuevo Ballet Españolce) ce va fi prezenta anul acesta la FITS.

Din fericire, ei nu sunt singurii care participa anul acesta la festival, ci si Polish Dance Theatre care in doar cateva minute de spectacol iti vor face un rezumat a ultimelor patruzeci de ani si a schimbarilor prin care Europa si Polonia au trecut. Ceea ce este unic la acesta spectacol, este felul in care imbina dansul contemporan cu muzica traditionala poloneza.

Tot la Sibiu hip-hopul se imbina cu teatrul. Iar cei care sunt protagonistii acestui noului stil cultural sunt Ramirez şi Hyun-Jung Wang, care au avut pana acum reprezentatii pe scena teatrului din Paris, iar spectacolul lor vrea sa atraga atentia asupra diferentelor culturale, intr-un mod unic ce sfideaza granitele dintre clasic si modern.

Dar nici enigmele artei japoneze nu vor lipsi din acesta spectacol. Dansatorii israelienii, care sunt deja cunoscuti publicului romanesc nu raman mai prejos si ei vin cu doua spectacole noi Deca Dance” (Batsheva Ensemble) si „Open Source. Festivalul continua tot pe ritmuri latine de samba si flamenco, imbinat cu poezie. Iar franecezii ne invata ce este dansul, intr-un spectacol sustinut de Olivier Dubois unul dintre cei mai buni 25 de dansatori ai momentului.

Sibiul te invita sa iubesti teatrul

Sibiul vrea sa comunici
Iar de aceea vei intalni nenumarate dezbateri litarare, si conversatii literare , conferinte de presa ce au punct comun arta.

Sibiul are spectacol de lasere si artificii
Ti-ai dorit vreodata sa vezi live un astfel de spectacol. Eu recunosc ca tare mult mi-as dori sa vad unul.

Sibiul iti ofera muzica buna
ve intalni nenumaret concerte in aer liber la care poti participa de toate genurile muzicale, jazz, saxofon iar daca nu iubesti muzica folk sau… atunci concertele artistilor nostri romani sigut vor fi pe placul tau, iar Andra si

Sibiul defileaza cu parade spectaculoase
Parada majoretelor, statui umane

Sibiul vrea sa citesti
Tot in cadrul acestui festival multi autori isi aleg sa isi lanseze cartile, asa ca poti lua parte la o

Sibiul te invata lucuri noi.
Daca te-ai gadit vreodata cum e esa ai o cariera in domeniul artistic, acum in cadrul acestui festival vei avea posibilitatea sa experimentezi diferite joburi in cadrul unor workshopuri in care poti invata scnenarismul, actoria,

Sibiul te invita la expozitie
Tot in cadrul acestui eveniment vei avea ozazia a intalnesti nenumarate expozitii artistice, de fotografie, de masti, de gravura, de picturi, de desene, unde fiecare expozant isi poate prezentat creastia proprie intr-un forma artistica.

Cred ca pentru 10 zile Sibiul va deveni cel mai creativ loc din Romania unde se imbina intr-un mod placut unicitatea si diversitatea.

Leave a Reply