Trecerea de la sistemele de cântărire mecanice la cele electronice s-a făcut datorită preciziei sporite a celor din urmă. Prea puțini utilizatori își pun problema apariției erorilor la cântarele electronice. Un cântar electronic este cu siguranță precis, nu? Cum poți fi totuși absolut sigur de asta? Te poți asigura că sistemul de cântărire funcționează la parametri optimi luând în considerare diverși factori. Un cântar platformă electronic poate fi construit în multe feluri dar de obicei are la bază una sau mai multe celule de cântărire care susțin platforma.

Calitatea celulei de cântărire

Primul pas în obținerea unor cifre de cântărire corecte este alegerea unui cântar electronic cu celule de cea mai bună calitate. Celula de cântărire este o piesă metalică ce se arcuiește sub forța mecanică a greutății transformând forța mecanică în semnal electric. Îndoirea nu trebuie să depășească elasticitatea metalului și este măsurată cu ajutorul unor transductoare sau senzori plasați în anumite puncte cheie ale platformei. Dacă greutatea este plasată corect și centrată perfect la nivelul celulei senzorii vor oferi niște semnale electrice proporționale cu greutatea și prin urmare măsurătorile vor fi corecte.

Aplicarea greutății pe cântar

Atunci când greutatea este aplicată incorect celulele de cântărire ale oricărui cântar platformă electronic fie ele cât de performante vor da erori iar rezultatele vor fi incorecte. Pentru măsurători corecte, celulele de cântărire trebuie să suporte toată greutatea materialului de cântărit. Platforma trebuie să rămână fixă fără să facă balans sub greutate. Dacă un cântar este prevăzut cu un vas de cântărire cu picioare lungi s-ar putea ca acestea să se deformeze sub greutate deformând și cifrele măsurate. Podeaua sau structura pe care este amplasat un cântar sub forma de platformă, electronic trebuie să fie capabilă să suporte atât greutatea platformei cât și a încărcăturii fără a se deforma.

cantar

Deformări cauzate de factori de mediu

Fiecare celulă de cântărire a unui cântar trebuie să primească numai și numai forța mecanică a greutății. Alte forțe precum forța vântului, șocul de încărcare, vibrațiile, schimbările bruște de temperatură și presiune pot produce rezultate incorecte. Forța vântului afectează sistemele de cântărire aflate la exterior dar și sistemele de capacitate mică aflate la interior. Forța vântului face ca unele celule să resimtă o greutate mai mare iar altele mai mică. Vibrația echipamentelor din mediile industriale este de multe ori ignorată atunci când se instalează sistemele de cântărire. Vibrațiile sunt interferențe mecanice care afectează direct celulele unui cântar platformă electronic. Ele sunt percepute ca zgomot mecanic și adaugă greutatea vibrațiilor greutății cântărite făcând cifrele să fie eronate.

Temperatură, presiune, șocuri

Schimbările bruște de temperatură cauzează dilatarea și contractarea necontrolată a materialelor din care este construit o platformă electronica. Amplasarea între două camere industriale presurizate pune automat presiune asupra celulelor cântarului. Încărcarea cântarului ar trebui să se facă treptat pentru a nu supune mecanismele unor șocuri prea mari.

Cântarele electronice mari sunt robuste, precise și pot rezista destul de bine diferitelor medii industriale. Construcția lor este solidă iar mecanismele sunt de obicei protejate. Agresiunea factorilor de mediu poate însă depăși de multe ori așteptările. Pentru ca procedurile de cântărire să meargă lin și fără erori este recomandată o atenție sporită la amplasarea cântarului, la modalitățile de încărcare și descărcare și la șocurile care ar putea deregla mecanismele fine ale acestor instrumente de precizie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *